Een scheiding

Scheiden is nooit leuk, maar het regelen van zaken rondom de hypotheek is helaas wel noodzakelijk. Je dient bijvoorbeeld goed na te denken of jullie het huis gaan verkopen of dat jij of je ex-partner in het huis blijft wonen. We bieden je graag verduidelijking over het scheidingsproces en zaken rondom het huis en de hypotheek. 

Een partnerscheiding in 3 stappen

Inhoud accordeon

Bespreek verschillende zaken met je ex-partner. Blijft er iemand in het huis wonen of gaan jullie het verkopen? Zijn jullie in gemeenschap van goederen of op huwelijkse voorwaarden getrouwd? En hoe zijn jullie van plan om de inboedel te verdelen? Kortom, er komen genoeg vraagstukken bij een scheiding kijken en jullie moeten hier samen uitkomen.

Wanneer het besluit is genomen om met de hypotheekadviseur aan de slag te gaan, zal de adviseur jullie een advies geven. Dit advies is altijd op maat gemaakt. Dit houdt in dat er specifiek naar de situatie wordt gekeken en dat ook de kleine details worden meegenomen. Op deze manier wordt er niks over het hoofd gezien. 

Wanneer het besluit is genomen om met de hypotheekadviseur aan de slag te gaan, zal de adviseur jullie een advies geven. Dit advies is altijd op maat gemaakt. Dit houdt in dat er specifiek naar de situatie wordt gekeken en dat ook de kleine details worden meegenomen. Op deze manier wordt er niks, maar dan ook echt niks over het hoofd gezien. 

Kan ik in de woning blijven wonen na mijn echtscheiding?

Wanneer je samen een woning hebt en de relatie eindigt is een veel voorkomende vraag of één van de partners in de huidige woning kan blijven wonen. Dit wordt ‘ontslag hoofdelijke aansprakelijkheid’ genoemd. Wanneer de hypotheek is afgesloten onder NHG (Nationale Hypotheek Garantie) zijn er ruime(re) mogelijkheden en sta je er versteld van welk bedrag je kunt (blijven) lenen om in de woning te kunnen blijven.

Wanneer je samen een woning hebt en de relatie eindigt is een veel voorkomende vraag of één van de partners in de huidige woning kan blijven wonen. Dit wordt ‘ontslag hoofdelijke aansprakelijkheid’ genoemd.

Wanneer de hypotheek is afgesloten onder NHG (Nationale Hypotheek Garantie) zijn er ruime(re) mogelijkheden en sta je er versteld van welk bedrag je kunt (blijven) lenen om in de woning te kunnen blijven.

Kennisbank

Kennisbank

Veelgestelde vragen

Een echtscheiding. Je zult vast en zeker met vragen zitten. Wij proberen ten alle tijde antwoord op jouw vraag te geven. 

Bekijk hier alle veelgestelde vragen

Inhoud accordeon

Het spreek voor zich dat jullie na de scheiding niet samen gaan wonen. Er zijn dus twee opties:

  1. De woning dient verkocht te worden en de hypotheek wordt afgelost.
  2. Eén van de twee blijft in de woning wonen.

Wanneer iemand van jullie in de woning blijft wonen, moet er bij een scheiding één iemand uit hoofdelijke aansprakelijkheid worden ontslagen. Wanneer dit is gebeurd, behandelt de bank de situatie in de meeste gevallen als een nieuwe hypotheek. Wanneer dit het geval is, wordt er weer naar het inkomen gekeken van degene die er gaat wonen en bijvoorbeeld de waarde van het huis.

De Haircut-regeling is een eenmalige aflossing op de hypotheek door NHG. Op deze manier wordt de hypotheek betaalbaar gemaakt wanneer iemand normaal gezien niet voor de lasten zou kunnen opdragen. Zo wordt de verkoop van het huis voorkomen na bijvoorbeeld een scheiding, het overlijden van een partner of arbeidsongeschiktheid.  

Scheiding gerelateerde blogs

Inboedelverdeling na een scheiding

Het is misschien lastig voor te stellen, maar in veel scheidingen is de onderverdeling van de inboedel een van de de lastigste zaken. Vaak komt hier erg veel gedoe en in sommige gevallen ook ruzie bij kijken.

Lees meer