Veelgestelde vragen

Een hypotheek regelen is niet iets wat je dagelijks doet en daarom is het logisch dat je met verschillende vragen zit. Wij geven maar al te graag antwoord op jouw vragen. Kijk gerust even of je het antwoord op jouw vragen kan vinden! Zo niet, dan kan je altijd met een van onze adviseurs contact opnemen. 

Vragen over eerste woning kopen

Inhoud accordeon

Een starterslening is er juist voor bedoeld om jou te helpen aan extra geld om je eerste woning aan te kunnen schaffen. Een starterslening is een aanvulling op jouw normale hypotheek. De grote vraag is echter: kom ik hier in aanmerking voor?

Of je in aanmerking komt voor een starterslening is afhankelijk van de gemeente waarin je de woning wilt kopen, omdat deze per gemeente verschillen. Ga dus bij jouw gemeente na of je in aanmerking komt voor een starterslening of lees de aanvullende informatie op: https://www.svn.nl/starterslening .

Ja, er zijn zeker mogelijkheden voor het afsluiten van een hypotheek zonder een vaste arbeidsovereenkomst. Deze mogelijkheid is echter afhankelijk van jouw persoonlijke situatie. Hoe ziet jouw huidige dienstverband er uit en wat is je huidige inkomen? Dit zijn belangrijke factoren die de hoogte van jouw hypotheek bepalen. Wil je dat wij jouw situatie vrijblijvend voor je analyseren? Neem dan even contact met ons op. 

Ja, in de meeste gevallen wel. Een BKR-registratie betekent niet meteen dat je betalingsproblemen hebt. Wanneer je een positieve BKR-registratie hebt, zou het geen probleem moeten zijn om een hypotheek te kunnen verkrijgen. Mocht je een negatieve BKR-registratie op je naam hebben staan, is het een ander verhaal. Bij een negatieve BKR-registratie heb je een betalingsachterstand van meer dan 120 dagen. Het gevolg van een negatieve BKR-registratie is dat het de eerste 5 jaar erg lastig wordt om een hypotheek af te kunnen sluiten. Informeer vrijblijvend naar jouw mogelijkheden.

De maximale hypotheek voor een woningaankoop met NHG is in 2021 €325.000. Wanneer er sprake is van energiebesparende maatregelen bedraagt de maximale hypotheek €344.500.

Sinds 1 januari 2020 hoeven jongeren van 18 tot 35 jaar geen overdrachtsbelasting te betalen bij de aanschaf van hun eerste- of volgende woning. De afschaffing van overdrachtsbelasting is van toepassing bij woningen tot €400.000 (bestaande bouw). Wanneer de woning meer dan €400.000 bedraagt, moet je 2% aan overdrachtsbelasting betalen.

Vragen over volgende woning kopen

Inhoud accordeon

Je hebt een hypotheek afgesloten en bent met je geldverstrekker een bepaalde looptijd (rentevaste periode) overeengekomen, maar je wilt nu je huis verkopen en de hypotheek eerder aflossen. Bij de meeste banken geldt er geen boeterente wanneer de hypotheek tijdens de looptijd wordt afgelost als dit gebeurt vanuit de verkoop van de woning. Vraag dit goed na bij de huidige geldverstrekker, zodat er zich geen onaangename verrassingen voor doen.

De bijkomende kosten voor de aanschaf van een woning bedragen ongeveer vijf procent van de koopprijs. Bij een koper tot 35 jaar is dit percentage 2% lager aangezien de overdrachtsbelasting tijdelijk is afgeschaft voor deze groep kopers (om de woningmarkt te stimuleren). Deze kosten moet je zelf zien te financieren. Je kunt ook meer eigen geld inbrengen zodat je maandlasten van je hypotheek minder bedragen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan overwaarde van de vorige woning en/of spaargeld.

Wanneer je een nieuwe woning koopt, kan je er voor kiezen om je oude hypotheek (verhuisregeling van toepassing?) meenemen. Wij adviseren jou graag of dit in jouw situatie voordeel oplevert; dit is afhankelijk van de huidige rente van jouw hypotheek en de actuele rente die dan wordt aangeboden in de markt. Wanneer je je oude hypotheek mee wilt nemen, zullen de rente, aflosvorm en looptijd ongewijzigd door blijven lopen bij dezelfde geldverstrekker.

Jongeren van 18 tot 35 hoeven geen overdachtsbelasting te betalen bij woningen tot €400.000 (bestaande bouw). Wanneer je buiten deze leeftijdsgroep valt en/of een woning van meer dan €400.000 aanschaft, moet je 2% aan overdrachtsbelasting betalen.

Vragen over hypotheek oversluiten

Inhoud accordeon
 1. De boeterente, deze is afhankelijk van jouw situatie (en kunnen wij ‘proforma’ voor jou uitrekenen)
 2. Notariskosten
 3. Taxatiekosten (wanneer noodzakelijk)
 4. Knop naar wat kost ons advies.
 5. Overige kosten, afhankelijk van de situatie.

Het oversluiten van je hypotheek kan tot lagere maandlasten leiden, waardoor je tot wel honderden euro’s per maand kan besparen. Oversluiten is vooral interessant wanneer de rente op het moment erg laag is en je verwacht dat deze rente een stuk hoger is aan het einde van je rentevaste periode. 

Wanneer je kiest om de lopende contractrentetermijn open te breken zal de bank een boeterente berekenen. Geldverstrekkers hanteren een bepaalde rekensom om de (aftrekbare) boeterente te berekenen, deze delen wij graag zodat je zelf jouw boeterente kunt berekenen.

De boeterente wordt veelal als volgt berekend:
Hypotheeksom / boetevrij aflossingsdeel (vaak 10%-20%) * (contractrente / actuele rente) * restduur.

Een boeterente kan aardig oplopen en wij snappen dan ook dat niet iedereen een bedrag op zijn/haar rekening heeft staan waarmee deze boeterente direct kan worden afgelost. Er is echter een mogelijkheid om deze boete mee te financieren in je nieuwe hypotheek, maar dan moet je wel een overwaarde hebben op je woning. De hogere hypotheek moet financieel mogelijk zijn. Hierbij wordt er gekeken naar je inkomen en eventuele schulden. De rente over het deel van de lening wat wordt gebruikt om de boete af te lossen, is niet fiscaal aftrekbaar.

Vragen over verbouwen

Inhoud accordeon

Er kan een bouwdepot worden geopend bij een nieuwbouw woning of voor een verbouwing van je huidige woning.

Een bouwdepot kan maximaal 18 maanden lopen, maar is afhankelijk van de geldverstrekker. Wanneer er een verzoek wordt ingediend tot verlenging van deze termijn wordt het veelal goed gekeurd. Is het bouwdepot niet volledig gebruikt, dan zal dit deel worden ingelost op de openstaande hypotheeksom.

Hoe jij jouw verbouwing wilt en gaat financieren, hangt volledig af van je persoonlijke situatie. De volgende mogelijkheden zijn er om een verbouwing te financieren: 

 • Met spaargeld
 • Met een aanvullende hypotheek
 • Doormiddel van het afsluiten van een persoonlijke lening

Vragen van ondernemers

Inhoud accordeon

Ja zeker, dit kan! Wij zoeken graag uit wat het meest voordelig is en wat het beste bij jouw wensen en situatie past. Maak een afspraak

Dit kan aan de hand van de berekening ‘wat kan ik maximaal lenen’, maar voor een precieze uitkomst adviseren wij je om een adviseur te raadplegen.

Er wordt door hypotheekverstrekkers naar jouw laatste drie jaar als zelfstandig ondernemer gekeken. Wanneer je onderneming nog geen drie jaar bestaat en/of actief is, zijn er alsnog veel mogelijkheden bij de hypotheekverstrekkers. Onze adviseurs helpen je graag naar een volgende stap.

Dit hangt volledig af van de situatie. Je raakt dus niet altijd je woning kwijt bij een faillissement.

In 2021 bedraagt de zelfstandigenaftrek €6.670. 

Vragen over scheiden

Inhoud accordeon

Het spreek voor zich dat jullie na de scheiding niet samen gaan wonen. Er zijn dus twee opties:

 1. De woning dient verkocht te worden en de hypotheek wordt afgelost.
 2. Eén van de twee blijft in de woning wonen.

Wanneer iemand van jullie in de woning blijft wonen, moet er bij een scheiding één iemand uit hoofdelijke aansprakelijkheid worden ontslagen. Wanneer dit is gebeurd, behandelt de bank de situatie in de meeste gevallen als een nieuwe hypotheek. Wanneer dit het geval is, wordt er weer naar het inkomen gekeken van degene die er gaat wonen en bijvoorbeeld de waarde van het huis.

De Haircut-regeling is een eenmalige aflossing op de hypotheek door NHG. Op deze manier wordt de hypotheek betaalbaar gemaakt wanneer iemand normaal gezien niet voor de lasten zou kunnen opdragen. Zo wordt de verkoop van het huis voorkomen na bijvoorbeeld een scheiding, het overlijden van een partner of arbeidsongeschiktheid.  

Vragen over verduurzaming

Inhoud accordeon

Nee, in principe niet. Er bestaan uitzonderingen, zoals wanneer de woning een monumentenstatus heeft, maar ons advies is om dit na te vragen bij jouw gemeente

Momenteel is de gemiddelde periode waarin het geld van de zonnepanelen wordt terugverdiend ongeveer 6 tot 8 jaar. Zonnepanelen gaan gemiddeld 25 jaar mee, kortom een goede investering

Wanneer je van plan bent om de woning te verduurzamen, mag je tot wel 106% van de woningwaarde lenen i.p.v. 100%. Dit extra bedrag moet echter wel aan energiebesparende voorzieningen worden besteed.

 • Lagere maandlasten
 • Stijging van de woningwaarde
 • Goed voor het milieu.

Bij deze hypotheekvorm krijg je vaak rentekorting wanneer je aan een aantal duurzame voorwaarden voldoet. Hoeveel deze rentekorting precies is en waar voldaan aan moet worden, verschilt per situatie. Één van onze hypotheek adviseurs maakt het graag duidelijk voor jou! 

Persoonlijk advies over jouw situatie?