Ik ben gescheiden. Wat gebeurt er met de hypotheek?

Geert Bruin

18-04-2020
Geert Bruin – Hypotheekadviseur

Een scheiding is nooit leuk, maar helaas moeten er ook zaken rondom de hypotheek worden geregeld wanneer je een huis met je ex-partner hebt. Wij leggen jou er alles over uit in ons artikel en bespreken welke mogelijkheden er zijn. 

Jullie zijn samen eigenaar van het huis

Wanneer je een koopwoning hebt en in gemeenschap van goederen bent getrouwd, zijn jij en je ex-partner allebei voor de helft eigenaar. Dit houdt in dat jullie allebei een eigenwoningschuld hebben. Wanneer één van de twee in de woning blijft wonen, moet deze de helft van het huis van zijn/haar ex-partner kopen. Zijn jullie op huwelijke voorwaarden getrouwd, dan hebben jullie het misschien op een andere manier verdeeld. 

Hoe zit dat met de hypotheek?

Bij een scheiding moet de hypotheekverstrekker één de twee ontslaan uit hoofdelijke aansprakelijkheid. Vaak bekijken banken deze situatie als een geheel nieuwe hypotheek. Er wordt dus opnieuw naar bijvoorbeeld het inkomen en de woningwaarde gekeken om te kijken of jij of je ex-partner de lasten kan betalen. De bank kan rekening houden met de hypotheek normen. Deze beschermen jou als consument tegen een te hoge lening die je niet kan betalen. Hypotheekverstrekkers mogen echter afwijken van deze hypotheeknormen bij een scheiding. Vraag na wat mogelijk is! 

Woning verkopen

De optie om het huis te verkopen is er ook. Na het verkopen van de woning wordt de schuld afgelost. Wanneer je overwaarde op de woning hebt, heb je te maken met een eigenwoningreserve. Deze overwaarde kun je gebruiken om een nieuwe woning te kopen. Wanneer je dat niet doet, is de hypotheekrente voor dat deel niet meer aftrekbaar. Wanneer je de woning met verlies verkoopt, houden jullie een restschuld over. Met een NHG hypotheek kan het zo zijn dat de NHG de restschuld kwijtscheld. 

Advies over jouw hypotheek bij een scheiding? Neem contact met ons op! 

Artikel delen:

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email

Persoonlijk advies over jouw situatie?

Lees ook