Ik wil verbouwen

Je woonwensen zijn veranderd, maar je wilt in je eigen vertrouwde huis blijven wonen? Dan is het tijd voor een verbouwing! Wanneer je momenteel niet voldoende geld hebt voor een verbouwing of je hebt andere doelen voor jouw spaargeld dan kan je er voor kiezen om je hypotheek te verhogen of om een tweede hypotheek af te sluiten. Benieuwd wat voor jou het handigst is? Wij vertellen je er graag alles over.

Verbouwen in 5 stappen

Inhoud accordeon

Een goede voorbereiding is het halve werk. Benader verschillende aannemers en vraag offertes aan om inzicht te krijgen in de kosten. Ga na of er bepaalde vergunningen nodig zijn voor jouw verbouwing.

Wil je het van je spaargeld betalen of wil je een extra hypotheek nemen? Wij raden aan om hier goed over na te denken, omdat je op deze manier beter inzicht krijgt van je kosten.  

Een hypotheek adviseur kan jouw situatie bekijken en verschillende mogelijkheden voorleggen. De hypotheekadviseur zal voor je uitrekenen hoeveel extra hypotheek je kan krijgen en wat je nieuwe maandlasten zullen worden.

Jouw hypotheekadviseur legt je uit welke documenten je dient aan te leveren en binnen welke bepaalde tijd dit nodig is. Je kunt alvast bepaalde zaken rond de verbouwing in werking zetten. De adviseur stelt ondertussen een hypotheekofferte op.

De hypotheekverstrekker heeft akkoord gegeven op alle aangeleverde documenten. Nu kan je de hypotheekofferte gaan tekenen en kun je eindelijk je verbouwing realiseren! Wanneer je je huidige hypotheek kunt verhogen binnen de ‘verhoogde inschrijving’, hoef je niet naar de notaris. Wanneer er een tweede hypotheek moet worden afgesloten, moet er wel een nieuwe akte worden ingeschreven bij de notaris.

Waarom betaal ik mijn verbouwing niet van mijn spaargeld? 

De keuze op welke wijze jouw verbouwing wordt bekostigd ligt uiteraard bij je zelf. Ons advies luidt echter vaak (als de situatie dit toe laat) om verbeteringen aan de eigen woning te betalen vanuit een 2e hypotheek. Let er wel op dat je aan voorwaarden moet voldoen om in aanmerking te komen voor aftrekbare hypotheekrente. Een verbouwing geeft meerwaarde en dus kan je deze over een langere termijn financieren.

De keuze op welke wijze jouw verbouwing wordt bekostigd ligt uiteraard bij je zelf. Ons advies luidt echter vaak (als de situatie dit toe laat) om verbeteringen aan de eigen woning te betalen vanuit een 2e hypotheek. 

Let er wel op dat je aan voorwaarden moet voldoen om in aanmerking te komen voor aftrekbare hypotheekrente. Een verbouwing geeft meerwaarde en dus kan je deze over een langere termijn financieren.

Kennisbank

Kennisbank

Veelgestelde vragen

Een verbouwing financieren. Je zult vast en zeker met vragen zitten. Wij proberen ten alle tijde antwoord op jouw vraag te geven. 

Bekijk hier alle veelgestelde vragen

Inhoud accordeon

Er kan een bouwdepot worden geopend bij een nieuwbouw woning of voor een verbouwing van je huidige woning.

Een bouwdepot kan maximaal 18 maanden lopen, maar is afhankelijk van de geldverstrekker. Wanneer er een verzoek wordt ingediend tot verlenging van deze termijn wordt het veelal goed gekeurd. Is het bouwdepot niet volledig gebruikt, dan zal dit deel worden ingelost op de openstaande hypotheeksom.

Hoe jij jouw verbouwing wilt en gaat financieren, hangt volledig af van je persoonlijke situatie. De volgende mogelijkheden zijn er om een verbouwing te financieren: 

  • Met spaargeld
  • Met een aanvullende hypotheek
  • Doormiddel van het afsluiten van een persoonlijke lening

Wanneer je een woning koopt waar nog van alles aan moet gebeuren, gaat dit natuurlijk meer geld kosten. Het is echter wel zo dat deze verbouwing de woning in z’n waarde doet stijgen. Je kunt in een taxatierapport laten vastleggen hoe hoog de woningwaarde na de verbouwing wordt. Doordat de woningwaarde zal gaan stijgen, kun je een hoger hypotheekbedrag krijgen. Lees er alles over in ons item ‘verbouwing met je hypotheek financieren’

Blogs voor verbouwers