Scheiden met koophuis: uitkopen of verkopen?

Jullie gaan scheiden en hebben destijds samen een woning gekocht. Het spreekt voor zich dat jullie niet meer samen blijven wonen. In deze situatie zijn er twee opties, namelijk het huis verkopen of één van jullie blijft in het huis wonen en moet dus de ander uitkopen. We leggen graag uit hoe het precies zit. 

1. Huis verkopen

Verkopen jullie de woning, dan wordt de opbrengst (min de gemaakte kosten) van het huis verdeeld. De verdeling wordt gebaseerd op de eigendomsverhouding, check dus even hoe dat precies zit. Bij een overwaarde delen jullie de gemaakte winst op de woning en bij een onderwaarde delen jullie de gemaakte schulden op de woning. 

Bijleenregeling 
Wanneer de woning wordt verkocht vanwege een scheiding, kom je aanmerking voor de bijleenregeling. Dit houdt in dat je de (eventuele) overwaarde tot 3 jaar na de verkoop van de woning mag gebruiken voor de aankoop van een nieuwe woning. Koop je binnen 3 jaar een nieuwe woning, dan moet je jouw deel van de overwaarde gebruiken voor je nieuwe huis. Doe je dit niet? Dan heb je geen recht op hypotheekrente aftrek over dit bedrag. 

Gedwongen verkoop
Verdienen jullie beiden niet genoeg om het huis zelf te kunnen betalen, dan zit er niks anders op om de woning te verkopen. Wanneer er sprake is van overwaarde, dan is dat niet zo zeer een probleem. Het wordt een ander verhaal wanneer het huis onder water staat. In dit geval komen jullie met een restschuld te zitten. Als jullie een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie hebben afgesloten, kunnen jullie eventueel in aanmerking komen voor het kwijtschelden van de openstaande schuld. 

2. Partner uitkopen

Wanneer het zo is dat maar één van jullie de woning kan kopen, dan kan de ex-partner dit niet verhinderen. Hij/zij zou daar ook geen belang bij hebben, omdat uitkopen goedkoper is dan verkopen. Bij het uitkopen komen er namelijk geen verkoopkosten bij kijken. Het uitkopen kan zowel met eigen geld als met het verhogen van de hypotheek. Een hypotheekadviseur kijkt naar jouw financiële situatie en neemt de gemaakte afspraken van jou en je ex-partner mee in zijn/haar advies. 

We snappen dat scheiden nooit leuk is. Onze adviseurs helpen je dan ook graag om de zaken rondom de hypotheek/woning soepel te laten verlopen. Neem contact met ons op. 

Persoonlijk advies over jouw situatie?