Hypotheek oversluiten
Dat de hypotheekrente momenteel historisch laag is, is ons allemaal wel bekend. Heb je echter weleens gekeken of het voor jou gunstig is om je hypotheek over te sluiten? Dit kan je namelijk veel geld besparen in sommige gevallen. Wij leggen je uit hoe het oversluiten precies werkt en helpen je graag verder!

Oversluiten in 5 stappen
Het is sterk aan te raden om van te voren te kijken of je te veel rente betaalt en of oversluiten voordelig is voor jou.
Geeft de oversluitcheck als resultaat dat het gunstig kan zijn om over te sluiten? Maak gerust een afspraak met een van onze adviseurs. Het oriëntatiegesprek met de adviseur is helemaal gratis en je zit nergens aan vast. De adviseur rekent voor je uit of het wel echt voordelig is en houdt hierbij rekening met kosten zoals notariskosten, hypotheekadvieskosten en nog meer. Maak een gratis afspraak.
Als het oversluiten van de hypotheek voordelig blijkt te zijn en jij er voor kiest om van advies te worden voorzien, gaat de adviseur voor jou aan de slag. Onze adviseurs stellen een adviesrapport op. Je dient de zelf benodigde documenten aan te leveren, waarna wij jou volledig begeleiden vanaf het 1e advies tot aan het bezoek aan de notaris.
Wanneer de hypotheekaanvraag van de adviseur is goedgekeurd, stelt de adviseur een hypotheekofferte voor je op. Wanneer je akkoord gaat met de offerte, dien je deze voor akkoord te ondertekenen.
Wanneer de hypotheekofferte is getekend, wordt er een afspraak ingepland bij een notaris. Deze zorgt ervoor dat jouw hypotheek notarieel wordt vastgelegd.
Waarom oversluiten?
Er zijn verschillende redenen om te kiezen voor het oversluiten van jouw huidige hypotheek. De meest voorkomende reden is de maandlast en dus een (te) hoge rente. Heb jij de oversluitkosten (boeterente en afwikkelingskosten) terugverdiend binnen de restlooptijd van de huidige rentetermijn dan is het veelal gunstig om over te sluiten. Ook de zekerheid van een lage last voor de komende (langere) periode kan een (extra) reden zijn tot oversluiten.



Er zijn verschillende redenen om te kiezen voor het oversluiten van jouw huidige hypotheek. De meest voorkomende reden is de maandlast en dus een (te) hoge rente.
Heb jij de oversluitkosten (boeterente en afwikkelingskosten) terugverdiend binnen de restlooptijd van de huidige rentetermijn dan is het veelal gunstig om over te sluiten. Ook de zekerheid van een lage last voor de komende (langere) periode kan een (extra) reden zijn tot oversluiten.
Oversluiten kan bij ons al vanaf €1250!
- Vrijblijvend & gratis inventarisatiegesprek
- Persoonlijk & onafhankelijk advies (videobellen of fysiek)
- Volledige begeleiding tijdens aankoopproces
- Hypotheek mogelijk binnen 10 werkdagen akkoord
- Nazorg tijdens looptijd van de hypotheek is inbegrepen
- Kosteloze periodieke check (eens per 2 jaar)
Oversluiten kan bij ons al vanaf €1250!
- Vrijblijvend & gratis inventarisatiegesprek
- Persoonlijk & onafhankelijk advies (videobellen of fysiek)
- Volledige begeleiding tijdens aankoopproces
- Hypotheek mogelijk binnen 10 werkdagen akkoord
- Nazorg tijdens looptijd van de hypotheek is inbegrepen
- Kosteloze periodieke check (eens per 2 jaar)
Kennisbank
Veelgestelde vragen
Een hypotheek oversluiten. Je zult vast en zeker met vragen zitten. Wij proberen ten alle tijde antwoord op jouw vraag te geven.
- De boeterente, deze is afhankelijk van jouw situatie (en kunnen wij ‘proforma’ voor jou uitrekenen)
- Notariskosten
- Taxatiekosten (wanneer noodzakelijk)
- Knop naar wat kost ons advies.
- Overige kosten, afhankelijk van de situatie.
Het oversluiten van je hypotheek kan tot lagere maandlasten leiden, waardoor je tot wel honderden euro’s per maand kan besparen. Oversluiten is vooral interessant wanneer de rente op het moment erg laag is en je verwacht dat deze rente een stuk hoger is aan het einde van je rentevaste periode.
Wanneer je kiest om de lopende contractrentetermijn open te breken zal de bank een boeterente berekenen. Geldverstrekkers hanteren een bepaalde rekensom om de (aftrekbare) boeterente te berekenen, deze delen wij graag zodat je zelf jouw boeterente kunt berekenen.
De boeterente wordt veelal als volgt berekend:
Hypotheeksom / boetevrij aflossingsdeel (vaak 10%-20%) * (contractrente / actuele rente) * restduur.
Een boeterente kan aardig oplopen en wij snappen dan ook dat niet iedereen een bedrag op zijn/haar rekening heeft staan waarmee deze boeterente direct kan worden afgelost. Er is echter een mogelijkheid om deze boete mee te financieren in je nieuwe hypotheek, maar dan moet je wel een overwaarde hebben op je woning. De hogere hypotheek moet financieel mogelijk zijn. Hierbij wordt er gekeken naar je inkomen en eventuele schulden. De rente over het deel van de lening wat wordt gebruikt om de boete af te lossen, is niet fiscaal aftrekbaar.
Blogs voor oversluiters

Bedenk met een aflossingsvrije hypotheek nu al of je deze wilt verlengen
Volgens het AFM lopen 78.000 huishoudens in Nederlands hun aflossingsvrije hypotheek niet opnieuw kunnen financieren.

Levenslange rente voor een overwaarde hypotheek. Slim of niet?
Al (bijna) met pensioen en nog volop actief? Of juist toe aan wat meer comfort in de eigen woning? Zo’n ander leven kost geld, terwijl er net wat minder binnenkomt. Lees er alles over in ons artikel!

Aflossingsvrije hypotheek: Hoe zit dat nou precies?
Hoe zit het nou precies met deze aflossingsvrije hypotheek en welke regels gelden er? Wij leggen je er alles over uit in ons artikel.