Je volgende woning kopen

Je woonwensen zijn veranderd of je bent gewoon toe aan een nieuwe woning en je wilt verhuizen. Een huis kopen, hoe zat het ook al weer? De aanschaf van een volgende woning is vaak wat complexer dan bij je eerste woning. Wij leggen je graag uit hoe het precies zit.

Jouw woning kopen in 6 stappen

Inhoud accordeon

Een goede voorbereiding is het halve werk. Zoek daarom goed uit wat jouw maximale hypotheek is, dit kan aan de hand van onze rekentool. Heb je overwaarde op je bestaande woning, hoe staat het ervoor met je huidige hypotheek en kan je de rente die je nu hebt meenemen? Wij nodigen je graag uit voor een oriëntatie gesprek met één van onze adviseurs om te kijken of jouw situatie en woonwensen overeenkomen met het budget. Dit gesprek is volledig gratis en je zit nergens aan vast. Maak een afspraak.

Wanneer je weet wat je maximaal kan lenen en in wat voor soort woning je zou willen wonen, is de huizenjacht aangebroken. Je kunt dit bijvoorbeeld op Funda doen, maar je kunt hiervoor ook een makelaar raadplegen. Deze makelaar helpt jou met het zoeken naar jouw droomhuis, maar ook met het bepalen en uitbrengen van het uiteindelijke bod. Hoogstwaarschijnlijk dient de oude woning verkocht te worden. Aan jou de afweging of je eerst een nieuwe woning gaat kopen of je je oude woning gaat verkopen.

Bezichtig verschillende woningen om voor jezelf op een rijtje te krijgen in hoeverre verschillende woningen bij jouw wensen aansluiten. Wanneer je uiteindelijk jouw volgende droomwoning hebt gevonden, is het moment aangebroken om een bod uit te brengen. Denk hier zorgvuldig over na, eventueel in overleg met jouw makelaar.

Wanneer je bod wordt geaccepteerd, wordt er een koopcontract opgesteld. Dit is het moment om de hypotheek te gaan regelen. Bij de aanschaf van een andere woning komt er wat meer bij kijken dan een aanschaf van de eerste woning. Misschien wil je je oude hypotheekrente wel meenemen. Ook wanneer je oude woning nog niet verkocht hebt, kan je voor een overbruggingshypotheek kiezen. Deze zaken en nog meer worden besproken tijdens een gesprek met een hypotheekadviseur. Gedurende het gesprek wordt er ook besproken welke hypotheekverstrekker het beste aansluit bij jouw wensen en situatie. Je kunt bij ons een afspraak maken op kantoor, maar ook via een beeldgesprek. Na dit gesprek moet je verschillende documenten verzamelen en aanleveren die verreist zijn voor de hypotheekaanvraag. Maak een afspraak

De hypotheekadviseur stelt een adviesrapport op en vraagt jouw volgende hypotheek aan. Wanneer de hypotheekverstrekker akkoord gaat met de aanvraag, komt de hypotheekofferte aan bod. Wanneer je deze hypotheekofferte tekent, is het passeren van de hypotheek de volgende stap.

Het grote moment is aangebroken, je gaat naar de notaris. Bij de notaris onderteken je de koopakte en de hypotheekakte. Wanneer dit is gebeurd, krijg je de sleutels en kan je de woning eindelijk je ‘eigen huis’ noemen. Wanneer je oude woning is verkocht, moet je opnieuw naar de notaris.

Moet ik mijn hypotheek mee verhuizen?

Wanneer je verhuist naar je volgende woning kan je in veel gevallen de huidige hypotheek meeverhuizen naar de nieuwe woning. Dit doe je natuurlijk alleen als deze hypotheek gunstiger is dan een eventueel nieuw af te sluiten hypotheek. Het verschil zit vaak in het rentetarief, de risicoklasse en de hypotheekvorm. Laat je goed informeren wat voor jou de beste keuze is. En houd er rekening mee: Iedere situatie is anders en kan worden afgestemd op jouw persoonlijke nieuwe situatie.

Wanneer je verhuist naar je volgende woning kan je in veel gevallen de huidige hypotheek meeverhuizen naar de nieuwe woning. Dit doe je natuurlijk alleen als deze hypotheek gunstiger is dan een eventueel nieuw af te sluiten hypotheek. Het verschil zit vaak in het rentetarief, de risicoklasse en de hypotheekvorm.

Laat je goed informeren wat voor jou de beste keuze is. En houd er rekening mee: Iedere situatie is anders en kan worden afgestemd op jouw persoonlijke nieuwe situatie.

Kennisbank

Kennisbank

Veelgestelde vragen

Een woning kopen. Je zult vast en zeker met vragen zitten. Wij proberen ten alle tijde antwoord op jouw vraag te geven. 

Bekijk hier alle veelgestelde vragen

Inhoud accordeon

Je hebt een hypotheek afgesloten en bent met je geldverstrekker een bepaalde looptijd (rentevaste periode) overeengekomen, maar je wilt nu je huis verkopen en de hypotheek eerder aflossen. Bij de meeste banken geldt er geen boeterente wanneer de hypotheek tijdens de looptijd wordt afgelost als dit gebeurt vanuit de verkoop van de woning. Vraag dit goed na bij de huidige geldverstrekker, zodat er zich geen onaangename verrassingen voor doen.

De bijkomende kosten voor de aanschaf van een woning bedragen ongeveer vijf procent van de koopprijs. Bij een koper tot 35 jaar is dit percentage 2% lager aangezien de overdrachtsbelasting tijdelijk is afgeschaft voor deze groep kopers (om de woningmarkt te stimuleren). Deze kosten moet je zelf zien te financieren. Je kunt ook meer eigen geld inbrengen zodat je maandlasten van je hypotheek minder bedragen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan overwaarde van de vorige woning en/of spaargeld.

Wanneer je een nieuwe woning koopt, kan je er voor kiezen om je oude hypotheek (verhuisregeling van toepassing?) meenemen. Wij adviseren jou graag of dit in jouw situatie voordeel oplevert; dit is afhankelijk van de huidige rente van jouw hypotheek en de actuele rente die dan wordt aangeboden in de markt. Wanneer je je oude hypotheek mee wilt nemen, zullen de rente, aflosvorm en looptijd ongewijzigd door blijven lopen bij dezelfde geldverstrekker.

Jongeren van 18 tot 35 hoeven geen overdachtsbelasting te betalen bij woningen tot €400.000 (bestaande bouw). Wanneer je buiten deze leeftijdsgroep valt en/of een woning van meer dan €400.000 aanschaft, moet je 2% aan overdrachtsbelasting betalen.

Blogs voor doorstromers