Je eerste woning kopen

Voor velen geldt het als de grootste financiële beslissing in je leven; het kopen van je eerste woning. Wij begrijpen dit maar al te goed en weten dat dit een spannende tijd zal zijn. We snappen dat het veel vragen oplevert. “Wordt mijn hypotheek (op tijd) geaccepteerd door de bank en kan ik de maandlast wel betalen?” We bieden maar al te graag antwoord op al jouw vragen en verduidelijken het proces voor jou als ‘starter’.  

Jouw woning kopen in 6 stappen

Inhoud accordeon

Een goede voorbereiding is het halve werk. Bereken globaal wat jouw maximaal te lenen hypotheeksom is, dit kan aan de hand van onze rekentool. Bedenk ook van te voren voor jezelf of je op zoek bent naar een nieuwbouw- of een bestaande woning. Wij nodigen je graag uit voor een oriëntatiegesprek met één van onze adviseurs om te inventariseren of jouw woonwensen passen bij jouw situatie. Dit gesprek is volledig kosteloos en vrijblijvend. Ná dit gesprek geven wij aan tegen welke kosten wij de hypotheek voor jou kunnen verzorgen en wat globaal jouw maandlast zou gaan worden. Maak een afspraak

Wanneer je weet wat je maximaal kan lenen en in wat voor soort woning je zou willen wonen, is de huizenjacht aangebroken. Je kunt dit bijvoorbeeld op Funda doen, maar je kunt hiervoor ook een makelaar raadplegen. Deze makelaar helpt jou met het zoeken naar jouw droomhuis, maar ook met het bepalen en uitbrengen van het uiteindelijke bod.

Bezichtig verschillende woningen om voor jezelf op een rijtje te krijgen in hoeverre verschillende woningen bij jouw wensen aansluiten. Wanneer je uiteindelijk de perfecte woning hebt gevonden, is het moment aangebroken om een bod uit te brengen. Denk hier zorgvuldig over na, eventueel in overleg met jouw makelaar.

Wanneer je bod wordt geaccepteerd, wordt er een (voorlopig) koopcontract opgesteld. Dit is het moment om de hypotheek te gaan regelen. Gedurende een afspraak met een hypotheek adviseur wordt er bijvoorbeeld besproken welke hypotheekverstrekker het beste aansluit bij jouw wensen en situatie. Je kunt bij ons een afspraak maken op kantoor, maar ook via een beeldgesprek. Na dit gesprek moet je verschillende documenten verzamelen en aanleveren die noodzakelijk zijn voor de hypotheekaanvraag. Maak een afspraak

De hypotheekadviseur stelt een adviesrapport op en vraagt jouw hypotheek aan. Wanneer de hypotheekverstrekker akkoord gaat met de aanvraag, komt de hypotheekofferte aan bod. Wanneer je deze hypotheekofferte voor akkoord ondertekent, is het passeren van de hypotheek bij de notaris de volgende stap.

Het grote moment is aangebroken, je gaat naar de notaris. Bij de notaris onderteken je de koopakte en de hypotheekakte. Wanneer dit is gebeurd, krijg je de sleutel en is de woning eindelijk ‘een eigen huis, een plek onder de zon…’.

Onervaren? Dit is mijn advies 

Bij het kopen van een (eerste) woning komt veel kijken en je hebt nog geen ervaring hoe het proces moet gaan lopen. Mijn advies is dan ook om altijd een ervaren en betrouwbaar specialist in handen te nemen voor ieder onderdeel in het proces: voor de aankoop een makelaar, voor de hypotheek een financieel adviseur en een notaris om dit af te ronden. Kies hier voor ‘kwaliteit’ en niet voor ‘prijs’; je gaat immers een langlopend contract aan van 30 jaar.

Bij het kopen van een (eerste) woning komt veel kijken en je hebt nog geen ervaring hoe het proces moet gaan lopen. Mijn advies is dan ook om altijd een ervaren en betrouwbaar specialist in handen te nemen voor ieder onderdeel in het proces: voor de aankoop een makelaar, voor de hypotheek een financieel adviseur en een notaris om dit af te ronden. Kies hier voor ‘kwaliteit’ en niet voor ‘prijs’; je gaat immers een langlopend contract aan van 30 jaar.

Kennisbank

Kennisbank

Veelgestelde vragen

Een woning kopen. Je zult vast en zeker met vragen zitten. Wij proberen ten alle tijde antwoord op jouw vraag te geven. 

Bekijk hier alle veelgestelde vragen

Inhoud accordeon

Een starterslening is er juist voor bedoeld om jou te helpen aan extra geld om je eerste woning aan te kunnen schaffen. Een starterslening is een aanvulling op jouw normale hypotheek. De grote vraag is echter: kom ik hier in aanmerking voor?

Of je in aanmerking komt voor een starterslening is afhankelijk van de gemeente waarin je de woning wilt kopen, omdat deze per gemeente verschillen. Ga dus bij jouw gemeente na of je in aanmerking komt voor een starterslening of lees de aanvullende informatie op: https://www.svn.nl/starterslening .

Ja, er zijn zeker mogelijkheden voor het afsluiten van een hypotheek zonder een vaste arbeidsovereenkomst. Deze mogelijkheid is echter afhankelijk van jouw persoonlijke situatie. Hoe ziet jouw huidige dienstverband er uit en wat is je huidige inkomen? Dit zijn belangrijke factoren die de hoogte van jouw hypotheek bepalen. Wil je dat wij jouw situatie vrijblijvend voor je analyseren? Neem dan even contact met ons op. 

Ja, in de meeste gevallen wel. Een BKR-registratie betekent niet meteen dat je betalingsproblemen hebt. Wanneer je een positieve BKR-registratie hebt, zou het geen probleem moeten zijn om een hypotheek te kunnen verkrijgen. Mocht je een negatieve BKR-registratie op je naam hebben staan, is het een ander verhaal. Bij een negatieve BKR-registratie heb je een betalingsachterstand van meer dan 120 dagen. Het gevolg van een negatieve BKR-registratie is dat het de eerste 5 jaar erg lastig wordt om een hypotheek af te kunnen sluiten. Informeer vrijblijvend naar jouw mogelijkheden.

De maximale hypotheek voor een woningaankoop met NHG is in 2021 €325.000. Wanneer er sprake is van energiebesparende maatregelen bedraagt de maximale hypotheek €344.500.

Sinds 1 januari 2020 hoeven jongeren van 18 tot 35 jaar geen overdrachtsbelasting te betalen bij de aanschaf van hun eerste- of volgende woning. De afschaffing van overdrachtsbelasting is van toepassing bij woningen tot €400.000 (bestaande bouw). Wanneer de woning meer dan €400.000 bedraagt, moet je 2% aan overdrachtsbelasting betalen.

Blogs voor starters