Inboedelverdeling na een scheiding

02-07-2020
Geert Bruin – Hypotheekadviseur

Het is misschien lastig voor te stellen, maar in veel scheidingen is de onderverdeling van de inboedel een van de de lastigste zaken. Vaak komt hier erg veel gedoe en in sommige gevallen ook ruzie bij kijken. 

Inventarisatielijst

Het is verstandig om eerst een inboedellijst te maken om de inboedel goed te kunnen verdelen. Op deze inboedellijst dien je alleen aan te geven over welke spullen het gaat en nog niet wie de spullen zal krijgen. De verdeling van de spullen kan pas beginnen wanneer je samen deze inventarisatielijst hebt opgesteld. 

Emotionele waarde

Spullen met emotionele waarde voor beiden van jullie maken het extra lastig om dit te verdelen. Denk bijvoorbeeld aan een fotoboek of een speciaal cadeau wat jullie gezamenlijk hebben gekregen. Aangezien deze spullen met emotionele waarde erg belangrijk voor jullie zijn, dienen deze op de inventarisatielijst worden gezet. 

Hoe verdeel je het op de juiste manier?

Er zijn verschillende manier waarop jij en jouw ex-partner de inboedel op een vreedzame manier kunnen verdelen. Je kunt bijvoorbeeld op de ingevulde inventarisatielijst allebei de helft van de spullen aanvinken die jij wilt hebben (zonder het van elkaar te zien). Achteraf kan je dan zien over welke spullen jullie het in ieder geval over eens zijn. Je kan bijvoorbeeld ook om en om iets kiezen wat je mee wilt nemen. De een hecht meer aan geldwaarde en de ander meer aan emotionele waarde. Onze tip: wees creatief en houd ten alle tijden rekening met elkaar. 

Artikel delen:

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email

Persoonlijk advies over jouw situatie?

Lees ook