Kan je na de scheiding de lasten niet alleen betalen? Dan is er de Haircut-regeling!

Patrick Barkey

12-01-2021
Patrick Barkey – Hypotheekadviseur

Nationale Hypotheek Garantie (NHG) staat voor het behoud van de woning en is daarom met de Haircut-regeling gekomen. Maar wat houdt deze Haircut-regeling nou precies in? Wij leggen het je maar al te graag uit!  

Eenmalige aflossing

De Haircut-regeling is een eenmalige aflossing op de hypotheek door NHG. Op deze manier wordt de hypotheek betaalbaar gemaakt en wordt de verkoop van het huis voorkomen na bijvoorbeeld een scheiding, het overlijden van een partner of arbeidsongeschiktheid.  

NHG zal de geldverstrekker vragen om contact met NHG op te nemen om samen tot een mogelijkheid voor woningbehoud te komen.  

Hoe werkt dit in de praktijk?

De geldverstrekker toetst met de beheertoets (zo vroeg mogelijk) de betaalbaarheid van de hypotheek aan de hand van de financiële situatie van de geldnemer. Het inkomen en vermogen wordt hier getoetst. 

Wanneer de mogelijkheden van de geldverstrekker niet haalbaar zijn voor de geldnemer en er bij de verkoop van de woning eventueel verlies kan ontstaan, kan deze geldnemer in aanmerking komen voor de Haircut-regeling. 

Voorbeeld

De uitkomst van de beheertoets is als volgt:

  • Meneer Smit kan zich maximaal een maandlast van €800 permitteren. 
  • Mevrouw Jansen kan zich maximaal een maandlast van €700 permitteren. 


Huidige lasten zijn €935 en de nieuwe lasten komen uit op €885. Op deze manier kan er niemand voor hoofdelijke aansprakelijkheid ontslagen worden, omdat de nieuwe lasten te hoog zijn. 

Nu komt de Haircut-regeling aan bod. NHG lost eenmalig een deel af, waardoor de maandlasten op €800 uitkomen i.p.v. €885. Meneer de Wit kan op deze manier in de woning blijven wonen.

Artikel delen:

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email

Persoonlijk advies over jouw situatie?

Lees ook