Welke soorten huwelijkse voorwaarden zijn er?

Er zijn drie soorten huwelijkse voorwaarden. Deze zijn als volgt: 

Inhoud accordeon

Koude uitsluiting is een overeenkomst waarbij je werkelijk niets samen hebt. Je deelt dus helemaal geen inkomen en/of vermogenstoename. Deze huwelijkse voorwaarden is met name nadelig wanneer je geen inkomen en eigen vermogen hebt.

Bij deze vorm van huwelijkse voorwaarden worden alle goederen die tijdens het huwelijk worden verkregen gedeeld (buiten schenkingen en erfrecht). Bezittingen/schulden van voor het huwelijk blijven gewoon van jou. Sinds 1 januari 2018 trouw je automatisch in beperkte gemeenschap van goederen. 

Vaak nemen partners een verrekenbeding op in hun huwelijkse voorwaarden. Een verrekenbeding is als het ware een verzachting van de huwelijkse voorwaarden en maakt de financiële verschillen tussen de partners kleiner. Er zijn twee soorten: 

Periodieke verrekenbeding
Bij deze variant verdelen partners hun inkomsten regelmatig. Dit doen ze dan bijvoorbeeld aan het einde van elk jaar. 

Finaal verrekenbeding
Bij een finaal verrekenbeding wordt het vermogen/de goederen pas bij een scheiding verdeeld. In de huwelijkse voorwaarden kan je aangeven dat er een aantal zaken buiten deze verrekening blijven. Denk bijvoorbeeld aan het vermogen voor het huwelijk of een erfenis. 

Persoonlijk advies over jouw situatie?