Hypotheek voor ondernemers

Wanneer je zzp’er/ondernemer bent, is het vaak zo dat je inkomsten elke maand verschillen. In tegenstelling tot een vaste loondienst zorgt dit voor veelal een instabiel inkomen. Dit maakt de hypotheekaanvraag een stuk complexer, maar laat een complex vraagstuk nou net onze specialiteit zijn! Wij leggen jou als ondernemer/zzp’er maar al te graag uit hoe het precies zit.

Een hypotheek afsluiten als ondernemer in 6 stappen

Inhoud accordeon

Een goede voorbereiding is het halve werk. Zoek daarom goed uit wat jouw maximale hypotheek is, een van onze hypotheekadviseurs helpt je er maar al te graag mee om hier een duidelijk beeld van te krijgen. Ondernemers zijn vaak bang dat het een bijna onmogelijke taak is om een hypotheek te krijgen, maar er is meer mogelijk dan je denkt! Bedenk van te voren voor jezelf of je opzoek bent naar een nieuwbouwwoning of een bestaande woning. Wij nodigen je graag uit voor een oriëntatie gesprek met een van onze adviseurs om te kijken of jouw situatie en woonwensen overeenkomen met het budget. Dit gesprek is volledig gratis en je zit nergens aan vast. Maak een afspraak

Wanneer jij als ondernemer weet wat je maximaal kan lenen en in wat voor soort woning je zou willen wonen, is de huizenjacht aangebroken. Je kunt dit bijvoorbeeld op Funda doen, maar je kunt hiervoor ook een makelaar raadplegen. Deze makelaar helpt jou met het zoeken naar jouw droomhuis, maar ook met het bepalen en uitbrengen van het uiteindelijke bod.

Bezichtig verschillende woningen om voor jezelf op een rijtje te krijgen in hoeverre verschillende woningen bij jouw wensen aansluiten. Wanneer je uiteindelijk de perfecte woning hebt gevonden, is het moment aangebroken om een bod uit te brengen. Denk hier zorgvuldig over na, eventueel in overleg met jouw makelaar.

Wanneer je bod wordt geaccepteerd, wordt er een koopcontract opgesteld. Dit is het moment om de hypotheek te gaan regelen. Gedurende een afspraak met een hypotheek adviseur wordt er bijvoorbeeld besproken welke hypotheekverstrekker het beste aansluit bij jouw wensen en situatie. Je kunt bij ons een afspraak maken op kantoor, maar ook via een beeldgesprek. Na dit gesprek moet je verschillende documenten verzamelen en aanleveren die verreist zijn voor de hypotheekaanvraag. Maak een afspraak

De hypotheekadviseur stelt een adviesrapport op en vraagt jouw hypotheek aan. Wanneer de hypotheekverstrekker akkoord gaat met de aanvraag, komt de hypotheekofferte aan bod. Wanneer je deze hypotheekofferte tekent, is het passeren van de hypotheek de volgende stap.

Het grote moment is aangebroken, je gaat naar de notaris. Bij de notaris onderteken je de koopakte en de hypotheekakte. Wanneer dit is gebeurd, krijg je de sleutels en kan je de woning eindelijk je ‘eigen huis’ noemen.

Nog geen 3 jaar zelfstandig. Krijg ik een hypotheek? 

Vroeger was het een harde eis van de bank om minimaal 3 complete jaarrapporten aan te leveren om een hypotheek te kunnen krijgen. Hier is de markt een stuk flexibeler geworden; zelfs bij één compleet jaarrapport zijn er mogelijkheden dat dit inkomen (voor een deel) meegenomen gaat worden in de toetsing van de maximaal haalbare hypotheeksom.

Vroeger was het een harde eis van de bank om minimaal 3 complete jaarrapporten aan te leveren om een hypotheek te kunnen krijgen.

Hier is de markt een stuk flexibeler geworden; zelfs bij één compleet jaarrapport zijn er mogelijkheden dat dit inkomen (voor een deel) meegenomen gaat worden in de toetsing van de maximaal haalbare hypotheeksom.

Kennisbank

Kennisbank

Veelgestelde vragen

Een hypotheek krijgen als ondernemer. Je zult vast en zeker met vragen zitten. Wij proberen ten alle tijde antwoord op jouw vraag te geven. 

Bekijk hier alle veelgestelde vragen

Inhoud accordeon

Ja zeker, dit kan! Wij zoeken graag uit wat het meest voordelig is en wat het beste bij jouw wensen en situatie past. Maak een afspraak

Dit kan aan de hand van de berekening ‘wat kan ik maximaal lenen’, maar voor een precieze uitkomst adviseren wij je om een adviseur te raadplegen.

Er wordt door hypotheekverstrekkers naar jouw laatste drie jaar als zelfstandig ondernemer gekeken. Wanneer je onderneming nog geen drie jaar bestaat en/of actief is, zijn er alsnog veel mogelijkheden bij de hypotheekverstrekkers. Onze adviseurs helpen je graag naar een volgende stap.

Dit hangt volledig af van de situatie. Je raakt dus niet altijd je woning kwijt bij een faillissement.

In 2021 bedraagt de zelfstandigenaftrek €6.670. 

Blogs voor ondernemers