Wat zijn de gevolgen van de (te) drukke woningmarkt?

Deirdre van der Zee

26-02-2021
Deirdre van der Zee – Hypotheekadviseur

Ondanks de corona crisis, de lockdown en de financiële onzekerheid voor sommigen startte de woningmarkt in 2021 opnieuw opvallend. Waar kun je als huizenkoper of -verkoper rekening mee houden? Vier punten die vragen om een goede voorbereiding.

1. Veel bezichtingen

In januari 2021 was het gemiddelde aantal bezichtigen 9 per woning. Vorig jaar januari, dus vóór de Coronacrisis, was dit gemiddeld 5 bezichtingen per woning. Bezichtingen mogen gewoon blijven plaatsvinden aangezien deze onder een zakelijk doel vallen (mits de RIVM-regel worden gehanteerd). 

2. Overbieden

Tegenwoordig is de vraagprijs vaak niet meer de prijs waarvoor de woning verkocht wordt. In veel gevallen wordt er (door verschillende bieders) meer geboden dan de vraagprijs. In 2020 werd er door meer dan 50% van de huizenzoekers boven de vraagprijs geboden. In 2019 was dit nog 38,3% van de gevallen en in 2017 19,5%. 

In 2020 werd er vooral overgeboden op de huizen in de steden. Er wordt verwacht dat in 2021 het overbieden in heel het land gaat gebeuren. NVM zag dit in januari namelijk in al hun regio’s gebeuren. De prijsstijging van januari was met 9,3% echter de hoogste in twee jaar.

3. Snellere doorlooptijd

Het afgelopen jaar duurde het gemiddeld minder dan 100 dagen tot een woning was verkocht. Dit jaar zal deze korte doorlooptijd eerder korter dan langer worden. Ook dat legt extra druk op de huizenmarkt.

  • Kopers moeten er snel bij zijn; een korte doorlooptijd laat onder andere zien dat mensen steeds fanatieker worden bij het kopen van een huis
  • ‘Honderd dagen’ lijkt misschien niet heel kort, maar dit wordt geteld vanaf het moment dat het bord in de tuin komt tot de overdracht bij de notaris. Al het werk (aanbieden op funda, bezichtigen, onderhandelen, etc.) omtrent de verkoop van een huis wordt in die korte periode geregeld.

Om je een idee te geven hoe speciaal deze steeds kortere doorlooptijd is: in 2017 was de doorlooptijd gemiddeld nog 146 dagen.

4. Huizen buiten de stad steeds populairder

Het valt op dat mensen ook steeds vaker naar huizen kijken buiten de grote steden. Het aantal bezichtigingen van huizen buiten de Randstad neemt al toe sinds (voor) het uitbreken van de coronacrisis. Behalve de betaalbaarheid kan dit er ook op wijzen dat meer mensen er vanuit gaan dat (gedeeltelijk) thuiswerken ook na Corona van toepassing blijft. We zijn benieuwd naar de invloed hiervan op de huizenmarkt in 2021. Drijft een groeiende vraag ook de prijzen op buiten de Randstad? 

Artikel delen:

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email

Persoonlijk advies over jouw situatie?

Lees ook