Een huis kopen in 2021? Ons advies

26-07-2021
Geert Bruin – Hypotheekadviseur

Een woning kopen, het lijkt op onze krappe woningmarkt steeds lastiger te worden. Steeds meer kopers bieden tegen elkaar op en gaan vaker akkoord met het schrappen van de ontbindende voorwaarden. Een gemiddelde woning kost vandaag de dag wel meer dan €400.000 en het lijkt er op dat deze stijgende lijn zich zal gaan doorzetten. Rabobank heeft voor 2021 voorspelt dat de gemiddelde woningprijs opnieuw zal stijgen met wel 11%.

Wat is de verklaring

De hoge woningprijzen kennen verschillende oorzaken. Jonge huizenkopers hoeven bijvoorbeeld geen overdrachtsbelasting te betalen en de leennormen zijn versoepeld. De werkloosheid is dalende en ook houdt de Nederlandse economie goed stand. De combinatie van deze factoren zorgt ervoor dat er bij veel (potentiële) kopers meer financiële ruimte is.

Naast de financiële aspecten zijn er ook een aantal psychologische aspecten die de huizenprijzen omhoog jagen. Een woning kopen is dan ook grotendeels een gevoelskwestie. Zo is de periode waarin een huis te koop staat (de doorlooptijd) hedendaags heel kort. Veel kopers hebben hierbij de angst om de plank mis te slaan. Deze angst zet zich om in een agressievere vorm van bieden, waardoor de woningprijzen stijgen.

Ons advies

Onze jarenlange ervaring in de woningmarkt heeft ervoor gezorgd dat wij de markt als geen ander begrijpen. Wij delen onze kennis maar al te graag om te voorkomen dat je de mist in gaat.

1. Breng je eigen wensen en financiën van tevoren goed in kaart. Wijk niet af van jouw eigen voorwaarden, zowel financieel als emotioneel. Voldoet een huis niet aan deze voorwaarden of kan je het vanuit financieel oogpunt beter niet kopen? Koop het huis dan niet, ongeacht wat andere mensen zeggen.

2. Ga niet alleen voor perfecte woningen. Het is wetenschappelijk bewezen dat huizen die op het eerste oog niet ‘perfect’ zijn, achteraf steeds meer gewaardeerd worden.

3. Neem een kritische vriend/vriendin/familielid mee. Deze persoon heeft geen belang bij de aankoop van de woning, maar geeft wel om jouw toekomst en welzijn. Een kritisch oog kan gebreken en/of pluspunten soms beter in beeld brengen.

Overbieden

Ben je van plan om boven de vraagprijs te bieden, weet dat hier dan wel risico’s aan zijn verbonden. Je kan namelijk maar 100% van de woningwaarde lenen. Alles wat je hier boven betaalt, moet je dus uit je eigen portemonnee betalen.

Vergroot je kansen

Heb jij al meerdere bezichtigingen gehad en heb je het idee dat je niet serieus wordt genomen door de verkopend makelaar? Dan is het Hypomodern Hypotheek Certificaat voor jou de oplossing! Dit certificaat garandeert de verkoper(s) dat jij de hypotheek binnen 2 weken rond hebt en de woning definitief is verkocht. Dit biedt zekerheid voor de verkopende partij, waardoor men eerder jouw bieding accepteert.

Artikel delen:

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email

Persoonlijk advies over jouw situatie?

Lees ook