Wat voor rechten en plichten heb je bij de verkoop/aankoop van een huis?

Patrick Barkey

31-08-2021
Patrick Barkey – Hypotheekadviseur

Aangezien een huis een grote aankoop is, is het handig om te weten welke rechten en plichten je als koper en verkoper hebt. In ons artikel leggen we je er alles over uit, zodat je volledig op de hoogte bent.  

Doe onderzoek

Om gelijk met de deur in huis te vallen: laat bij twijfel bouwkundig onderzoek uitvoeren. Je koopt een huis namelijk inclusief alle gebreken, zowel zichtbaar als onzichtbaar. Na de aanschaf van de woning komen in principe alle gebreken voor rekening van de koper. Er zijn echter enkele uitzonderingen. Wanneer de woning niet normaal gebruikt kan worden (zoals een lekkend dak) of wanneer de verkoper iets heeft verzwegen, zijn de kosten niet voor de koper. De verkoper heeft namelijk een zogenoemd informatie- of mededelingsplicht. Wanneer je een koper bent, geldt er een onderzoeksplicht. Dit houdt in dat je van alles dient te vragen en te weten, voordat je uiteindelijk je handtekening zet.

Koopovereenkomst

Bij de koop/verkoop van een huis moeten er uiteraard officiële papier ondertekend worden. De koopovereenkomst is één van die documenten. In deze koopovereenkomst staan gemaakte afspraken over de koopsom, overdrachtsdatum en wat er allemaal in huis achterblijft. Beide partijen dienen zich te houden aan deze afspraken, zo niet? Dan moet de partij in overtreding een boete betalen (bedraagt meestal 10% van de koopsom).

Vraagprijs & bod

Veel mensen denken dat de vraagprijs en/of het uitgebrachte bod bindend zijn. Dit is niet zo! De verkoper hoeft zelfs niet eens op een bod te reageren. Wanneer je een bod uitbrengt, geef dan niet alleen aan hoe hoog je bod is, maar vermeld ook hoelang het bod geldig en wat jouw voorwaarden zijn. Denk bijvoorbeeld ook aan de ontbindende voorwaarden en de opleverdatum.

In onderhandeling

Wanneer de verkoper niet akkoord gaat met jouw bod, kan je een tegenbod krijgen. Vanaf dit moment is de onderhandelingsfase aangebroken. Jij als koper behoudt overigens altijd het recht om je bod te verhogen, te verlagen, in te trekken of de voorwaarden te veranderen.

Aan de andere kant mag de verkoper nog met andere gegadigden onderhandelen en doorgaan met houden van bezichtigingen. Wanneer de verkoop via een makelaar loopt, dient deze dat wel aan jou te melden. Een makelaar mag ook geen potentiële kopers tegen elkaar laten opbieden zodat de verkoopprijs hoger uitpakt. 

Bedenktijd

Op het moment dat jullie overeen zijn met de koopprijs en de koopovereenkomst is getekend, is er een bindend contract. Je hebt als (particuliere) koper echter wel nog drie dagen bedenktijd. Binnen deze drie dagen kan je van de koop afzien zonder reden en/of boete. Dit geldt overigens niet voor de verkopende partij. Wanneer de verkoper van het contract af ziet na het ondertekenen, krijgt de koper het afgesproken boetebedrag.

Ontbindende voorwaarden

Tot voor kort zaten er vrijwel altijd ontbindende voorwaarden in het koopcontract. De twee meest voorkomende zijn het voorbehoud van financiering en het bouwkundig voorbehoud. Wanneer je niet genoeg hypotheek kunt krijgen en/of het huis onverwachte bouwkundige gebreken heeft, mag je zonder boete van de afkoop afzien. Het opnemen van ontbindende voorwaarden is dus altijd verstandig!

Vergroot jouw kansen

Heb jij al meerdere bezichtigingen gehad en heb je het idee dat je niet serieus wordt genomen door de verkopend makelaar? Dan is het Hypomodern Hypotheek Certificaat voor jou de oplossing! Dit certificaat garandeert de verkoper(s) dat jij de hypotheek binnen 2 weken rond hebt en de woning definitief is verkocht. Dit biedt zekerheid voor de verkopende partij, waardoor men eerder jouw bieding accepteert. Maak een afspraak met één van onze adviseurs om het certificaat aan te vragen! 

Artikel delen:

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email

Persoonlijk advies over jouw situatie?

Lees ook