Woningprijzen zullen blijven stijgen in 2021.

Deirdre van der Zee

12-01-2021
Deirdre van der Zee – Hypotheekadviseur

Wanneer je dit jaar een eigen woning wilt kopen, wordt het waarschijnlijk nog lastiger dan afgelopen jaar. Het is opvallend dat veel mensen aan hebben gegeven dit jaar op de woningmarkt toe te kunnen slaan. Mede hierdoor zijn er dan ook verschillende economen die een flinke prijsstijging op de woningmarkt voorspellen in 2021.

Erg onvoorspelbaar

Eerder in 2020 voorspelde ABN Amro dat de woningprijzen zouden gaan dalen in 2021. Deze voorspelling heeft de bank 3 maanden geleden bijgesteld naar een stabilisatie van de woningprijzen en deze voorspelling is inmiddels al gewijzigd naar een stijging van de woningprijzen. Zowel ABN Amro en Rabobank verwachten in de woningmarkt een prijsstijging van 5% in 2021.

Ondanks de onzekerheden, hoge prijzen en het woningtekort blijven mensen zoeken naar een woning. Het lijkt wel alsof de woningmarkt zich los heeft gemaakt van de economie.

Huizenjacht aangebroken

De voornaamste reden van de verwachte prijsstijging is dat het aantal mensen dat in 2021 een woning wil (proberen te) kopen groeit. Volgens de Funda Index is 71% van de kopers en verkopers dit jaar van plan om een nieuwe woning aan te schaffen. Het zijn vooral de starters die binnen nu en een half jaar hun slag willen slaan. Dit heeft vooral te maken met hun huidige woonsituatie en de afschaffing van de overdrachtsbelasting in het nieuwe jaar.

Het verder weg opzoeken

Funda, ABN Amro en de Hypotheker hebben gezamenlijk constateert dat provincies waarin de woningmarkt nog enigszins gezond is, steeds populairder worden. Wanneer starters buiten de boot vallen, gaan ze steeds verder weg een woning zoeken. Dit zorgt ervoor dat de prijsstijging niet zo zeer door de Randstad, maar meer door omliggende gebieden en provincies wordt veroorzaakt.

Artikel delen:

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email

Persoonlijk advies over jouw situatie?

Lees ook