Wat is er gebeurd met de woningmarkt na 1 jaar corona?

Dei quote

31-03-2021
Deirdre van der Zee – Hypotheekadviseur

Ons land ging op 15 maart 2020 in ‘lockdown’. De impact op ons leven was (en is nog steeds) enorm. Wat niemand had verwacht is dat de woningmarkt een bloei als nooit tevoren mee maakte: records werden verbroken, we bleven verhuizen, investeerders bleven investeren en starters bleven op zoek naar een woning. Welke cijfers zitten er achter deze bijzondere maanden tussen maart 2020 en februari 2021?

Het aantal woningoverdrachten is gegroeid

In het afgelopen ‘corona jaar’ zijn het aantal woningoverdrachten gestegen met wel 12 procent. Met 234.946 woningoverdrachten werd er dit jaar een record gezet. 

Veranderingen in de overdrachtsbelasting

Particuliere investeerders sloegen in december hun slag, omdat de overdrachtsbelasting per 1 januari fix werd verhoogd van 2% naar 8%. Starters wachtten juist tot ná die datum, omdat zij dan geen overdrachtsbelasting meer hoefden te betalen voor hun woning.

Torenhoge woningprijzen

De prijzen waren in februari 2021 10,4% hoger dan in het jaar voorheen. Dat is de grootste prijsstijging in bijna twintig jaar. In juni 2013 bereikten de prijzen van koopwoningen een dieptepunt. Sindsdien is er sprake van een stijgende trend. De prijsstijging zwakte in 2019 wat af, maar trok in 2020 weer sterk aan. Afgelopen februari was een gemiddelde koopwoning wel 59% meer waard dan in juni 2013!

Veel spaargeld ingebracht bij verbouwingen

Veel mensen investeerde in het corona jaar in hun eigen woning. Er trad een daling op bij het aandeel aanvullingen op hypotheekleningen (bijsluitingen) onder de € 25.000. De waarschijnlijke reden hiervan is omdat mensen kleinere verbouwingen betaalden met hun beschikbare spaargeld. Het aantal leningen voor een verbouwing tussen de € 25.000 en € 100.000 steeg wel. 

Mensen trekken verder weg

De helft van de woningkopers uit de vier grootste gemeenten uit Nederland (Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht) verhuisde in het corona jaar binnen de eigen gemeente. In de jaren voorheen lag dit aantal hoger, mensen trekken dus vaker weg van de grote steden. 

Artikel delen:

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email

Persoonlijk advies over jouw situatie?

Lees ook