Jongeren wachten tot de afschaffing van overdrachtsbelasting (2021).

Geert Bruin

04-01-2021
Geert Bruin – Hypotheekadviseur

Meer dan de helft van de starters en doorstromers van 18 tot 35 jaar geeft aan dat de wens om een woning aan te schaffen groter is geworden door de afschaffing van de overdrachtsbelasting in het nieuwe jaar. Een derde van dezelfde groep jongeren wacht zelfs tot na 2021 om actie te ondernemen voor een nieuwe woning.

Besparing

Eerder dit jaar is het besluit genomen om de overdrachtsbelasting voor jongeren van 18 tot 35 jaar per 1 januari 2021 af te schaffen om op deze manier de woningmarkt toegankelijker te maken voor de jongeren. De afschaffing van de overdrachtsbelasting is van toepassing bij een woningen tot €400.000. Het is dan ook logisch dat het aantal mensen binnen deze doelgroep die een woning willen kopen zal gaan stijgen. Het woonbericht van ING bevestigt dit en geeft aan dat de wens om een huis te kopen met 55% is gestegen onder deze jongeren.

Waar wordt het voor gebruikt?

Waar het bespaarde geld voor gebruikt wordt, verschilt per persoon. Ongeveer een kwart wil de besparing gebruiken om de hypotheeklasten te kunnen verlagen. Van de mensen die het niet voor deze reden willen gebruiken, geeft bijna de helft aan het te willen gebruiken om een hoger bod uit te kunnen brengen; 30 procent heeft aangegeven het te willen gebruiken voor de inrichting van het huis en een kwart van de jongeren geeft aan hiermee de woning te willen verduurzamen.

ING vraagt zich af of de afschaffing van de overdrachtsbelasting de woningmarkt uiteindelijk wel toegankelijker maakt voor starters/jongeren. Het kan namelijk ook zou zijn dat het de stijging van de woningprijzen stimuleert.

De woningmarkt in het nieuwe jaar

De voorspellingen van ING duiden nog steeds een daling van de woningprijzen in 2021 aan door de coronacrisis, terwijl de ondervraagden aangeven dat ze denken dat de woningprijzen zullen blijven stijgen en daarmee rente ook zal blijven dalen. In een economisch rapport van ING wordt er voorspeld wordt dat de nieuwbouw opnieuw zal blijven dalen met maar 65.000 nieuwe woningen in 2021. Hieruit blijkt maar weer dat het tekort op de woningmarkt een serieus probleem is dat niet snel verholpen is.

Artikel delen:

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email

Persoonlijk advies over jouw situatie?

Lees ook