Aflossingsvrije hypotheek: Hoe zit dat nou precies?

Geert Bruin

02-04-2020
Geert Bruin – Hypotheekadviseur

Bij de meeste hypotheken die vandaag de dag worden afgesloten, wordt het geleende bedrag terugbetaald tijdens de looptijd. De aflossingsvrije hypotheek is echter nog wel terug te zien in de realiteit. Hoe zit het nou precies met deze aflossingsvrije hypotheek en welke regels gelden er?

De naam zelf zegt het al, bij een aflossingsvrije hypotheek los je niet af tijdens de looptijd. Bij deze hypotheekvorm los je het gehele bedrag aan het einde van de periode af. In het verleden werden hier vaak levens- of beleggingsverzekeringen aan gekoppeld, maar in de crisis leverden die die vaak niet genoeg rendement op. Dit kon aan het einde van de looptijd voor financiële problemen zorgen.

Rente aftrekbaar

De regering heeft besloten om het afsluiten van zulke constructies tegen te gaan en heeft in 2013 besloten dat de rente over nieuwe aflossingsvrije hypotheken niet langer aftrekbaar is. Maar als je vóór 2013 al over een aflossingsvrijehypotheek beschikte, is de rente nog wel aftrekbaar. Het is zelfs zo dat wanneer je je hypotheek wilt oversluiten of wilt verhuizen, je nog mag kiezen voor een aflossingsvrije hypotheek. Deze regeling blijft in elk geval geldig tot 2031 en tot wel 30 jaar na het afsluiten van de aflossingsvrije hypotheek. Dat betekent dus dat iedereen tussen 2031 en 2043 het recht op verliest op renteaftrek over zijn/haar aflossingsvrije hypotheek.

Aflossen & Oversluiten

Het kan verstandig zijn (afhankelijk van het hypotheekbedrag) om gedurende de looptijd al af te lossen. Dit is om te voorkomen dat je aan het einde van deze looptijd het risico loopt om je huis te verkopen. Wanneer je rentevaste periode bijna afloopt en je wilt aflossen, kun je ervoor kiezen om deze hypotheek over te zetten naar een annuïtaire- of lineaire hypotheek.

Advies aanvragen

Heb je op dit moment een aflossingsvrije hypotheek? Wij helpen je graag om jouw financiële situatie in kaart te brengen en de juiste acties te ondernemen om financiële problemen als gevolg van een aflossingsvrije hypotheek te voorkomen. Denk aan een goede financiële planning of het oversluiten van jouw hypotheek. Neem contact met ons op.

Artikel delen:

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email

Persoonlijk advies over jouw situatie?

Lees ook