Wat is boeterente?

De boeterente is een bedrag dat de geldverstrekker in rekening brengt bij het vroegtijdig aflossen van de hypotheek wanneer de rentevaste periode nog niet is verstreken en niet wordt voldaan aan een geldige reden van aflossing. Wanneer de rente zo laag is, kan het de klant ondanks de boeterente alsnog een voordeel opleveren. Hieronder vindt je een voorbeeld van de berekening van de boeterente.

Voorbeeld: In 2010 heb je een lineaire hypotheek afgesloten van €210.000,- met een rente van 5%, nu merk je dat de rente een stuk lager is uitgevallen en momenteel rond de 2% schommelt. Dit zou dus voor de persoon in kwestie 3% rente schelen. De bank zou hierdoor minder verdienen aan de verstrekte hypotheek, hierdoor legt de bank een boeterente op voor compensatie.

Voorbeeld: In 2019 heb je een annuïteiten hypotheek afgesloten van €200.000,- met een rente van 2%, nu heb je in 2020 een goed jaar gedraaid waardoor je een bedrag van €50.000 kunt aflossen om zo rentekosten te besparen. Omdat de bank nu over een lager bedrag rente hanteert, loopt het rente-inkomsten mis. Hiervoor is er een boeterente om dit te compenseren. Meestal heb je nog een boetevrije aflossing, waardoor de boeterente kan afnemen.

Vraag nu vrijblijvend een offerte aan voor een boeteberekening!

Persoonlijk advies over jouw situatie?