Verbouwen of verhuizen op oudere leeftijd.

03-09-2020
Patrick Barkey – Hypotheekadviseur

Wanneer je ouder wordt, is je huis vaak toe aan bepaalde veranderingen. Het kan zo zijn dat deze veranderingen makkelijk zijn te realiseren, maar in sommige gevallen is dit minder makkelijk te realiseren. Wanneer dit aan de orde is, kan het slim zijn om een verhuizing te overwegen.

In dit artikel hebben we verschillende mogelijkheden voor een verbouwing en/of verhuizing voor ouderen beschreven. Je kan er maar nooit te vroeg bij zijn!

Kleine veranderingen

Het mogen dan wel kleine veranderingen zijn, maar deze moeten zeker niet onderschat worden. Denk bijvoorbeeld aan het verwijderen van afstapjes of het plaatsen van steunbeugels in de badkamer. Deze kleine veranderingen binnen het huis zijn vaak erg belangrijk voor ouderen.

Op en neer

Traplopen, het is een van de grootste problemen waar ouderen in het eigen huis tegenaan lopen. Het is niet alleen fysiek zwaar voor ouderen, maar er vallen in Nederland per jaar zelfs meer dan 6.000 zeventigplussers van de trap.

Wanneer je als senior elke dag de trap moet belopen, maar toch in je eigen huis wilt blijven wonen, is er de mogelijkheid om voor een traplift (of huislift) te kiezen. Je kunt het traplopen ook vermijden door een ander soort verbouwing, namelijk door de slaap- en badkamer als het ware naar beneden te halen. Meestal is dit een veeleisende verbouwing, maar er is bijna altijd wel een passende oplossing.  

Financiering van de verbouwing

Met een overwaarde op je hypotheek kun je in de meeste gevallen je hypotheek verhogen. Wanneer dit niet het geval is, is het een mogelijkheid om een persoonlijke lening af te sluiten om een verbouwing te kunnen financieren. Wanneer dit het geval is mag je, onder voorwaarden, de te betalen rente aftrekken. Wacht echter niet te lang, want veel kredietverstrekkers hebben een leeftijdscriterium.

Verhuizen

Is de verbouwing te duur en/of is het huis niet geschikt voor de verbouwing, dan kan een verhuizing de juiste oplossing zijn. Ben je toe aan een verbouwing, nieuwe stap in je leven en/of heb je een nieuwe woning op het oog? Maak gerust een afspraak, wij helpen je graag!

Artikel delen:

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email

Persoonlijk advies over jouw situatie?

Lees ook