Wat komt er allemaal bij een verbouwing kijken?

Patrick Barkey

16-12-2020
Patrick Barkey – Hypotheekadviseur

Je bent van plan je woning te verbouwen, maar je zit met veel vragen. Hoe ga ik de verbouwing financieren? Welke subsidies zijn er? Hoe zit het nou precies met een bouwdepot. Dat je met zulke vragen zit, is maar al te logisch. Wij als experts geven graag antwoord op jouw vragen.

Hoe ga ik het financieren?

Hoe je de verbouwing gaat financieren is afhankelijk van je persoonlijke situatie, spaargeld en de omvang van de verbouwing. De volgende mogelijkheden zijn er om de verbouwing te financieren: 

  • Spaargeld gebruiken
  • Een aanvullende hypotheek
  • Het afsluiten van een persoonlijke lening


De meeste regels gelden voor het afsluiten van een nieuwe hypotheek. De hypotheek mag (ook na de verbouwing) niet meer dan 100% van de marktwaarde van de woning bedragen. Bespreek dit dus uiterst goed met een hypotheek adviseur! 

Energiebesparende maatregelen

Er zijn vanuit de overheid subsidies voor woningeigenaren die energiebesparende maatregelen nemen. Om voor deze subsidie(s) in aanmerking te komen, zijn er een enkele voorwaarden.

  • Het moet minimaal twee energiebesparende maatregelen betreffen.
  • De subsidie kan alleen worden aangevraagd nadat de maatregelen al zijn genomen.
  • Alleen maatregelen die door een bouwbedrijf zijn uitgevoerd komen in aamerking. 
  • Er wordt per woning één keer subsidie verstrekt. 


De mogelijkheid om een financiering met een subsidie te combineren bestaat ook. Wanneer je energiebesparende maatregelen neemt, hebben hypotheekverstrekkers de mogelijkheid om tot 106% van de woningwaarde te financieren. 

Bouwdepot

De financiering die je hebt verkregen, komt in het bouwdepot terecht. Aan de hand van nota’s van bijvoorbeeld de aannemer bewijs je dat het geld wordt gebruikt voor de verbouwing. Wanneer de hypotheekverstrekker heeft gecontroleerd dat het daadwerkelijk voor de verbouwing wordt gebruikt, wordt het geld vanuit het bouwdepot vrijgemaakt zodat jij de nota’s kan betalen. 

Over het bedrag in het bouwdepot ontvang je rente. Deze wordt echter wel steeds minder omdat je vanuit dit depot je kosten betaalt. Anderzijds betaal je ook rente over je hypotheek. Dit verschil tussen de te ontvangen en de te betalen rente wordt steeds groter. De belastingdienst heeft aangegeven dat je gedurende de eerste twee jaar na de afsluiting van je hypotheek het betreffende verschil mag worden afgetrokken in je aangifte inkomstenbelasting. 

Artikel delen:

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email

Persoonlijk advies over jouw situatie?

Lees ook