Wat verandert er voor zzp'ers in het nieuwe jaar?

Patrick Barkey

08-01-2021
Patrick Barkey – Hypotheekadviseur

Voor de meeste zzp’ers was 2020 een dramatisch jaar gepaard met financiële gebreken. Er veranderen in 2020 weer verschillende zaken voor de zzp’er. De grootse veranderingen hebben te maken met belastingwijzigingen. In ons artikel lees je er alles over.

Zelfstandigenaftrek gaat omlaag

De zelfstandigenaftrek bedroeg in 2020 €7.030, maar dit zal in 2021 teruggedrongen worden naar een bedrag van €6.670. Deze mindering maken met het feit dat er al eerder maatregelen zijn getroffen om de zelfstandigenaftrek af te bouwen tot 2036. Dit houdt concreet in dat de zelfstandigenaftrek in 2036 aan het einde van de streep €3.240 zal bedragen.

Eerste schijf belasting daalt

Voor alle werkende Nederlandse inwoners (waaronder zzp’ers) is er totaal een bedrag van €500 miljoen gereserveerd om de arbeidskorting voor deze mensen te kunnen verhogen. Des te hoger de arbeidskorting is, des te lager het bedrag is dat mensen aan belasting moeten betalen. Hiernaast daalt het tarief van de eerste belastingschijf van 37,35% naar 37,10%. Zo gaan zzp’ers er in 2021 netto niet op achteruit, aldus het kabinet.

Maximale aftrek gaat omlaag

Het percentage waartegen je je kosten maximaal mag aftrekken, daalt in het nieuwe jaar met 3%. Dit zijn niet alleen bedrijfskosten, maar ook hypotheekrente, partneralimentatie, giften en nog meer kosten. De maximale aftrek van kosten zoals deze is in 2021 nog 43%. In 2022 zal dit percentage dalen naar 40% en in 2023 daalt het verder naar 37,05%.

Startersaftrek

Wanneer je recent je eigen onderneming bent gestart of wanneer je het dit jaar van plan bent, heb je recht op startersaftrek. Dit bedraagt €2.123 en mag je drie keer claimen in je eerste vijf jaar als ondernemer/zzp’er.

Aan de volgende drie eisen moet je voldoen om in aanmerking te komen voor deze startersaftrek: Je hebt recht op zelfstandigenaftrek; je moet in de voorafgaande vijf jaar kunnen aantonen dat je minimaal één jaar geen ondernemer was en je mag in deze zelfde periode hooguit twee keer de zelfstandigenaftrek hebben geclaimd. 

Hypotheek

Overige financiële zaken zijn in de meeste gevallen ook complexer voor zzp’ers dan voor iemand in loondienst. Hieronder valt ook de hypotheek, maar laten wij daar als adviseurs nou net alles van af weten! Lees meer over hypotheken voor zelfstandige of maak een afspraak met een van onze adviseurs.

Artikel delen:

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email

Persoonlijk advies over jouw situatie?

Lees ook