Een woning kopen als ondernemer. Hoe zit dat precies?

15-10-2020
Patrick Barkey – Hypotheekadviseur

Een woning kopen als ondernemer was de laatste jaren een hele klus, maar er is tegenwoordig een stuk meer mogelijk. Zodra jij als ondernemer je zaken op een rijtje hebt staan, kun je gewoon een hypotheek aanvragen. Er zijn wel verschillende documenten die je moet aanleveren, maar daar leggen we je alles over uit. 

Personeel in dienst?

Voor de aanvraag van een hypotheek maakt de grootte van je bedrijf niet uit. Bij een hypotheekaanvraag als ondernemer wordt je in de basis hetzelfde geholpen als iemand in een vaste loondienst. Heb je een onderneming met personeel? Dan wordt er door hypotheekverstrekkers gekeken naar de financiële gezondheid van jouw onderneming. Dit wordt gedaan om de continuïteit van de onderneming te kunnen bevestigen.

Inkomen aantonen

Als zelfstandige ondernemer heb je niet de mogelijkheid om een werkgeversverklaring aan te leveren. Hypotheekverstrekkers kijken dan naar de cijfers van je onderneming over de afgelopen drie jaar. Er zijn echter steeds meer hypotheekaanbieders die een hypotheek verstrekken wanneer je nog geen drie jaar ondernemer bent. 

Welke documenten heb je nodig?

Om aan te kunnen tonen dat je aan jouw hypotheek betalingen kunt voldoen, dien je de volgende documenten/informatie aan te leveren: 

  • Aangiftes inkomstenbelasting
  • Jaarrekeningen 
  • Overzicht van vermogen
  • Overzicht van maandelijkse overige privé inkomsten. 
  • Overzicht van maandelijkse vaste lasten.

Startende ondernemer

Niet alle hypotheekaanbieders verstrekken hypotheken aan ondernemers die nog geen drie jaar ondernemers zijn. De hypotheekaanbieder die hier wel voor openstaan, zullen jouw situatie verder bekijken. Je dient hierbij ook andere informatie aan te leveren. Denk hierbij aan opgestelde inkomensverklaring (door een derde partij) of een prognose/verwachting van de toekomstige cijfers van jouw onderneming.

Nationale Hypotheek Garantie (NHG)

Je hebt als ondernemer ook de mogelijkheid om een hypotheek af te sluiten met Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Met NHG heb je meer zekerheid, omdat NHG een eventuele restschuld over kan nemen. Om in aanmerking te komen voor een NHG hypotheek moet je voldoen aan de voorwaarden van NHG. Deze voorwaarden kan je terugvinden op de website van NHG.

Benieuwd wat er voor jou als ondernemer allemaal mogelijk is? Neem gerust even contact met ons op

Artikel delen:

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email

Persoonlijk advies over jouw situatie?

Lees ook