Kan ik in de coronatijd nog een hypotheek krijgen als ondernemer?

Geert Bruin

29-01-2021
Geert Bruin – Hypotheekadviseur

Het was voor veel ondernemers voorheen al niet makkelijk om aan een hypotheek te komen, maar de coronacrisis maakt het nog een stuk lastiger voor deze mensen. Je zou bijna denken dat het een onmogelijke missie is, maar er is gelukkig meer mogelijk dan je denkt. Er zijn echter wel zaken waar je rekening mee moet houden, lees dus aandachtig!  

Hoe lang moet ik zelfstandig zijn?

Bij veel hypotheekverstrekkers kan je tegenwoordig al een hypotheek afsluiten wanneer je één jaar zelfstandig bent. De jaren daarvoor moet je echter wel een inkomen hebben gehad. De hypotheekverstrekker rekent dan een gemiddelde van jouw inkomen over de afgelopen drie jaar. Mocht het zo zijn dat je inkomen het laatste/afgelopen jaar minder was dan gemiddeld, wordt dit inkomen gebruikt om je maximale hypotheek te berekenen. 

Hypotheek aanvragen als ondernemer

Een hypotheekaanvraag voor een ondernemer, hoe zit dat? De meeste hypotheekverstrekkers werken met een inkomensverklaring van een onafhankelijke partij. Deze onafhankelijke partij bekijkt al jouw financiële stukken en de verwachtingen (prognose) voor het volgende jaar. Uit de combinatie van deze cijfers komt één inkomen uit voort. Aan de hand van dit inkomen kan de hypotheekverstrekker jouw maximale hypotheek bepalen. 

Onderneming getroffen door corona

Jouw onderneming is getroffen door corona. Je stelt jezelf de vraag: “Is het uberhaupt nog wel mogelijk om een hypotheek te krijgen?” Er is zeker nog het een en ander mogelijk maar je moet jezelf een aantal dingen afvragen. 

Kan ik mijn maandlasten over een langere periode betalen?
Kijk hierbij niet alleen of je momenteel genoeg inkomen kunt generen, maar kijk ook of je een buffer kunt opbouwen. Een buffer betekent zekerheid en dat zien hypotheekverstrekkers maar al te graag bij ondernemers. 

Heb ik nu een groot buffer?
Is er genoeg geld binnen de onderneming of heb je privé een sterk buffer staan? Met een buffer kun je namelijk mindere periodes opvangen waardoor je minder risico loopt om niet aan je betalingen te kunnen voldoen. 

Ben jij als ondernemer creatief tijdens deze periode?
Laat als ondernemer zien dat je actief en creatief bezig bent om er nog wat van te maken. Je kan eventueel ook tijdelijk ergens anders gaan werken. Dit zijn factoren die meewerken bij het verkrijgen van een inkomensverklaring!

Heb ik steun van de overheid gevraagd?
In deze tijd kan de overheid jou als ondernemer helpen om jouw bedrijf staande te houden. Met de overheidssteun zorg je voor continuïteit in je financiële lasten en kan je personeel bijvoorbeeld doorbetaald worden.  

Maar volgend jaar dan?

Als je nu geen woning kan kopen, wanneer dan wel? Als ik nu een slecht jaar draai is het volgend jaar toch ook lastig om een woning te kopen? Dat vragen zoals deze in je opkomen is meer dan logisch. Iedereen heeft last gehad van deze crisis en de partij die de inkomensverklaring voor je maakt zal ook met je meedenken. Neem in ieder geval in gedachten dat je de bovenstaande vier punten goed in acht neemt als ondernemer! 

Wij helpen jou als ondernemer graag met het verkrijgen van een hypotheek. Neem contact met ons op!

Artikel delen:

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email

Persoonlijk advies over jouw situatie?

Lees ook