Woning verduurzamen? Dit zijn de subsidiepotten van 2021.

Geert Bruin

04-01-2021
Geert Bruin – Hypotheekadviseur

Op 1 januari stelde het Kabinet opnieuw een fors bedrag beschikbaar voor het verduurzamen van de woning: € 124 miljoen! Om hiervan te profiteren is er een nieuwe regeling, de ISDE: Investeringssubsidie Duurzame energie en Energiebesparing. Hoe maak je hier gebruik van en welke voordelen biedt verduurzamen?

Nieuwe subsidieregeling (€124 miljoen)

De oude regeling voor isolatie-subsidie (SEEH) is op 31 december 2020 gestopt. Totaal werd daarmee al ruim € 51 miljoen verstrekt (en er lopen nog voor € 47 miljoen aanvragen). Vanaf 4 januari kom je in aanmerking voor een tegemoetkoming in de kosten voor isolatie én meer, via de Investeringssubsidie Duurzame energie en Energiebesparing (ISDE). Voor 2021 is het budget € 124 miljoen.

Welke maatregelen vallen hieronder?

De ISDE subsidieert investeringen in zaken die woningen zuiniger maken. Als particuliere woningbezitter gaat het om:

  • Vijf soorten isolatiemaatregelen
  • Warmtepompen
  • Aansluiting op een warmtenet
  • Zonneboilers

Zonnepanelen - BTW terug

Met zonnepanelen wek je je eigen elektriciteit op. Je kunt er geen subsidie voor aanvragen via de ISDE, maar je kunt op je aanschaf nog wel de BTW terugvragen. Dat scheelt natuurlijk al 21%. Ook zijn er sommige gemeenten die je subsidie geven bij het aanschaffen van zonnepanelen. Klik op de link en check de energiesubsidiewijzer. Let op: in 2023 wijzigt de salderingsregeling, toch blijven zonnepanelen een slimme investering.

Financiering via lening/hypotheek

Veel huizenbezitters nemen al energiebesparende maatregelen. Maar hoeveel subsidie je ook krijgt, de rest van de investering moet je toch zelf betalen. Geen geld? Geen nood. Banken hanteren extra gunstige voorwaarden voor het verduurzamen van je woning. Net als de overheid via SVn.nl. En ga je een woning kopen, dan kun je hiervoor via een hypotheek zelfs tot 6% boven de marktwaarde lenen. Of in ieder geval tot €9.000 extra boven je inkomensgrens (vanaf € 35.000 jaarinkomen).

Meer weten? Neem gerust contact met ons op! 

Artikel delen:

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email

Persoonlijk advies over jouw situatie?

Lees ook