In het nieuwe jaar tot 325.000 lenen met Nationale Hypotheek Garantie (NHG)

15-12-2020
Deirde van der Zee – Hypotheekadviseur

De grens waarbij je een woning kunt financieren ‘met NHG’ stijgt volgend jaar met € 15.000 naar € 325.000. Wie de woning meteen of iets later energiezuiniger gaat maken, kan zelfs 6% meer lenen.Via zo’n ‘energiebespaarbudget’ is je lening met NHG dan maximaal € 344.500. Welke voordelen biedt die Nationale Hypotheek Garantie nog meer?

Voordelen van NHG

Er zijn verschillende redenen om voor NHG te kiezen:

  • Een betaalbare hypotheek | de organisatie achter NHG stemt zijn voorwaarden af op de richtlijnen van het Nibud (Nationaal instituut voor budgetvoorlichting)
  • Korting op de hypotheekrente | NHG staat borg voor je lening en dat geeft je hypotheekverstrekker extra zekerheid; daarom krijg je als koper korting op de hypotheekrente
  • Met 6% extra ruimte voor verduurzamen | via het energiebespaarbudget kun je ook met NHG meer lenen dan de marktwaarde van je woning, zonder dat je nu al hoeft te beslissen wie je welke maatregelen laat nemen (bijv. zonnepanelen, isolatie en in dit jaar nog je HR-ketel)
  • Voorkomen van een restschuld | zoals vermeld bemiddelt NHG tussen jou en de bank als je betalingsproblemen krijgt; ook kunnen ze je je restschuld kwijtschelden als de gedwongen verkoop van je woning te weinig geld opbrengt

Nieuwe normen

In augustus waren de woningen 8,2 procent duurder dan een jaar eerder, aldus het CBS. Dit is de grootste landelijke stijging in ruim anderhalf jaar. NHG signaleerde dat ook een hogere woningwaarde tot problemen kan leiden wanneer een stel gaat scheiden. Als een partner nu in de woning wil achterblijven, moet deze de ander ‘uitkopen’ op basis van de huidige (over)waarde. Dat kan flink oplopen en zo’n bedrag is niet altijd beschikbaar. De achterblijver moet daar dan een lening voor aangaan en dat paste vaak niet binnen de NHG-normen. Na een uitgebreide proef zijn die normen aangepast. Wie aantoont dat hij of zij genoeg verdient om de maandlasten te betalen, inclusief die extra lening, kan in de woning achterblijven. Die lening kan NHG dan verstrekken.

Premie blijft hetzelfde

Het optrekken van de NHG-grens naar € 325.000 (of € 344.500 met energiebesparende maatregelen) is afgestemd met de ministeries van Binnenlandse Zaken en Financiën. Doel is om het financieren van woningen voor lagere en middeninkomens bereikbaarder te maken en te zorgen voor meer stabiliteit in de woningmarkt.

In 2021 betaal je hetzelfde voor de Nationale Hypotheek Garantie als dit jaar: 0,7% van het hypotheekbedrag. Deze kosten kun je aftrekken van je inkomstenbelasting in box1, samen met de andere financieringskosten van je hypotheek. Omdat de bank je geen risico-opslag rekent, betaal je een lager rentepercentage en verdien je deze kosten al snel terug. We rekenen dit natuurlijk graag voor je uit.

Meer weten? Neem gerust contact met ons op! 

Artikel delen:

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email

Persoonlijk advies over jouw situatie?

Lees ook